IOE ~ oud-Nereus ~ sponsoring ~ contact ~ English

lid worden

Over Nereus

Ontstaan

Nereus is de oudste studenten roeivereniging van Amsterdam. Op 10 december 1885 werd Nereus opgericht vanuit het Amsterdams Studenten Corps. In de eerste jaren van haar bestaan bleek Nereus al een succesvolle vereniging te zijn, er werden al snel grote overwinningen behaald, zowel binnen als buiten de grenzen van ons land.
Dankzij haar successen in het roeien groeide de populariteit van de roeisport en van Nereus onder de Amsterdamse studenten. Het aantal leden bleef met de jaren gestaag stijgen en uiteindelijk werd Nereus opengesteld voor alle studenten toen zij eind jaren '60 losgemaakt werd van het corps. Als dochtervereniging is Nereus nog altijd sterk verbonden met het A.S.C./A.V.S.V..
Klik hier voor meer historie van Nereus.

Activiteiten en commissies

Momenteel heeft Nereus 997 leden, waarvan het grootste deel zeer actief is op de vereniging. Nereus richt zich sinds haar oprichting voornamelijk op het roeien op wedstrijdniveau. Maar ook voor de minder sportieve leden is Nereus een gezellige thuishaven als studentenvereniging.

De gezelligheid wordt onder andere gevonden op de vaste borrelavond, de donderdag. Maar ook de grotere feesten, het jaarlijkse gala, de traditionele recepties en verschillende diners zijn evenementen die je als Nereïd niet wilt missen. En mocht dat nog niet genoeg zijn, dan worden er door het jaar heen nog vele overwinningen gevierd. Of wordt de bar met mooi weer open gezet, gewoon omdat het kan.

Alle evenementen binnen Nereus worden georganiseerd door de vele commissies die Nereus rijk is. Zij beheren onder andere de sociëteit, organiseren het gala of verzorgen de uitgave van het Amstelssop, het verenigingsblad dat zes keer per jaar uitkomt.
De Heineken Roeivierkampcommissie, de Commissie NK Indoorroeien en de NCN-commissie organiseren grote, internationale wedstrijden. De Heineken roeivierkamp wordt al 41 jaar door Nereus georganiseerd op de Amstel en is met meer dan 2000 deelnemers een zeer gerenommeerde wedstrijd.

Voor de echte Nereïd is er in de latere carrière nog de mogelijkheid om een rol te bekleden in het bestuur der A.S.R. Nereus.

Roeien

Sinds het ontstaan van Nereus is wedstrijdroeien de belangrijkste bezigheid binnen de vereniging en tot op de dag van vandaag is dit zo gebleven. Nereus kwalificeert zich als topsportvereniging, deels bepaald door de talloze successen in binnen- en buitenland. Hieronder vallen onder andere de meeste overwinningen op de belangrijkste wedstrijd van het jaar, de Varsity en talloze andere overwinningen op de Head of the River, de Holland Beker, de Heineken Roei Vierkamp en het Nederlands Kampioenschap.

Tevens is Nereus sinds jaar en dag hofleverancier van de nationale roei-equipe. Hoogtepunten vormen het Olympisch goud van Michiel Bartman en Diederik Simon met de Holland Acht in Atlanta 1996 en het Olympisch goud van Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk op de Spelen van Peking in 2008.

Op de Olympische Spelen van Sydney in 2000 behaalden Bartman en Simon zilver in de Dubbelvier, stuurvrouw Martijntje Quik behaalde eveneens zilver met de Dames Acht. In Athene werd er in 2004 weer zilver behaald door Bartman en Simon, ditmaal met Gijs Vermeulen en stuurman Chun Wei Cheung in de Holland Acht. Brons werd behaald door Sarah Siegelaar in de Dames Acht en ook Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk behaalden in een complete Nereusboot de bronzen plak in de Lichte Dames Dubbeltwee.

In 2008 vormde het Olympisch goud voor Marit en Kirsten het absolute hoogtepunt van de Spelen in Peking. Sarah Siegelaar, Nienke Kingma en Femke Dekker wisten een zilveren medaille te bemachtigen in de Dames Acht. Van deze vijf zijn er drie pas met roeien begonnen toen zij op Nereus aankwamen.

In 2017 mocht een complete Nereus-boot Nederland vertegenwoordigen op de eerste wereldbeker in Belgrado. Na een bloedstollende finale werd hier goud verovert! In totaal deden er 19 Nereïden mee bij deze wereldbeker, waarbij er nog eens een gouden, twee zilveren en een bronzen medaille werden behaald.

Maar ook buiten de nationale equipe om worden er prestigieuze prijzen behaald in het buitenland. Nereus stuurt steevast ieder jaar een ouderejaarsploeg naar de Henley Royal Regatta. Hier wonnen Bartman en Simon in 2000 de Grand Challenge Cup. In 2016 won hier de Nereus Oude Acht de Ladies' Challenge Plate. Klein detail was dat het de ploeg van Leander was die van de umpire de blikken mocht meenemen. Het jaar daarvoor was het tevens een Nereus boot die toen de Temple Challenge Cup won. Deze zelfde cup werd in 2004 ook gewonnen.

Nereus biedt optimale voorwaarden aan mensen die hard roeien als doel willen stellen. Waaronder deskundige coaching, een uitgebreide vloot, medische begeleiding en een goed gevulde indoor fitnessruimte. Vele roeiers hebben de weg naar de absolute wereldtop al bewandeld en Nereus is al meerdere malen een goede opstapplaats gebleken.

Wedstrijdroeien is echter zeer zeker niet de enige mogelijkheid die Nereus haar leden biedt. Een grote groep roeiers verkiest het roeien op een minder intensieve wijze. Zij vormen een competitieploeg en gaan onder begeleiding van een Nereus-coach, naar eigen wensen, enkele keren per week trainen. Door het jaar heen roeien zij verschillende wedstrijden in het land gecombineerd met een biertje aan de bar. Ook is het altijd mogelijk om met vrienden en vriendinnen af te spreken voor een tochtje door de Amsterdamse grachten of over de Amstel.

Meer informatie over wat je na de afroeiperiode op Nereus kunt doen

Actueel

Er zijn geen actuele berichten

© A.S.R. Nereus ~ ontwerp: Rolf de Jonker@Loupe ~ techniek: Aron Beekman & Sebastiaan de Stoppelaar ~ colofon

adres

A.S.R. Nereus
Amsteldijk 130a
1078 RT Amsterdam
route

email

bestuur@nereus.nl

telefoon

+ 31 (20) 679 71 17

meer contact »