IOE ~ oud-Nereus ~ sponsoring ~ contact ~ English

over Nereus

Botenhuis

Het huidige botenhuis is de derde in een succesreeks van een steeds groeiende vereniging. Na de oprichting van Nereus op 11 december 1885 werd reeds 1 juli 1886 het eerste, door de heer Ingehohl gebouwde botenhuis geopend aan de Amsteldijk. Gelegen aan de Amstel te midden van de Govert Flinck- en de 2e Jan Steenstraat, herbergde het Nereus' eerste twee boten, een kleedkamer en het woonhuis voor de bootsman Hendrik ten Oever.

plaatje

Toen in 1894 de eerste Acht werd aangeschaft (een 2e hands Engelse Acht, de St. Mary of Winton), paste deze niet in de loods. De bootsman heeft een gat door de muur van de kleedkamer gemaakt voor de punt van het schip. Eind 1893 is Nereus zo gegroeid, dat men het materiaal niet meer kan bergen en soms zelfs ergens anders onder moet brengen. Conclusie; er dient een groter botenhuis te komen. Na aandragen van drie ontwerpen door de bouwcommissie duurt het echter drie jaar voordat het startsein gegeven kan worden. Uiteindelijk valt de keuze op het ontwerp van de architecten A.J. Joling en W.G. Welsing ter hoogte van de toenmalige boerderij Amstelstroom. Frederik de Bruin is de aannemer en 1 augustus 1898 is de officiele oplevering van het drijvende pand met grote botenloods, kleedkamer, douches, bestuurskamer, waranda en een woongedeelte voor de bootsman. Het oude botenhuis werd verkocht aan Het Spaarne, alwaar het nog tot 1908 dienst deed.

Enkele jaren later bleek dat er behoefte was aan meer ruimte, waardoor er 10 september 1915 de bovenbouw officieel in gebruik werd genomen.

plaatje

Echter, in 1923 was er wederom gebrek aan ruimte waardoor er een aparte wherry-loods werd aangebouwd door de gebroeders Zonsveld. Uiteindelijk werd in 1924 de loods geopend door Mr. E. van Waveren. Aan het einde van de 2e wereldoorlog diende het botenhuis afgebroken te worden in verband met de verdediging van de stad door de Duitsers. Allerlei pogingen tot spijt bleek het niet mogelijk het botenhuis te laten staan, waardoor het na 10 februari volledig werd afgebroken.

plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje

De inventaris, boekhouding en overwinningslijsten werden bij leden ondergebracht. Na het einde van de oorlog zit Nereus wegens financi?le redenen nog jarenlang zonder botenhuis; de boten zijn her en der in Amsterdam gestald. Echter, begin jaren '50 worden er met name door hulp van Oud-Nereus plannen gemaakt voor de bouw van een nieuw botenhuis. Architect Van der Linden tekent verschillende ontwerpen, maar uiteindelijk zal worden gekozen voor een ontwerp, waarvoor men zelfs de vrouw van wijlen meester-architect Berlage consulteerde. Uiteindelijk gaat in augustus 1952 de eerste paal de grond in.

plaatje plaatjeplaatje plaatje plaatje

Op 9 mei 1953 opent de burgemeester van Amsterdam het botenhuis waarmee de beperkingen van de jaren na de oorlog tot het verleden behoren.

plaatje

Actueel

Er zijn geen actuele berichten

© A.S.R. Nereus ~ ontwerp: Rolf de Jonker@Loupe ~ techniek: Aron Beekman & Sebastiaan de Stoppelaar ~ colofon

adres

A.S.R. Nereus
Amsteldijk 130a
1078 RT Amsterdam
route

email

bestuur@nereus.nl

telefoon

+ 31 (20) 679 71 17

meer contact »