IOE ~ oud-Nereus ~ sponsoring ~ contact ~ English

over Nereus

Geschiedenis

Bestel het 125 jaarboek bij de ab actis.

Oprichting || 1885 - 1900

plaatjeDe Amsterdamsche Studenten Roeivereniging (ASR) Nereus werd op 10 December 1885 opgericht door mr. J. Schölvinck, oud-rector van het Amsterdamsche Studenten Corps. Na een korte opstartperiode wordt in 1888 het eerste blik binnengehaald, gevolgd door vier opeenvolgende Varsity-overwinningen vanaf 1891.
Het eerste internationale succes in Hamburg in datzelfde jaar en het winnen van de Thames Cup in Henley in 1895 betekenen de definitieve doorbraak van Nereus.

Eerste successen || 1900 - WO II

Onder leiding van Piet Keukenschrijver behaalde Nereus veel successen met als hoogtepunten de Varsity-overwinningen van 1907 en 1910. Na een rustige periode werden wederom successen geboekt, ditmaal door de skiffeur Pott. Ondanks de moeilijke omstandigheden van de Eerste Wereldoorlog kon Nereus zich goed handhaven. Door de grenzeloze inzet van enkele Zuid-Afrikaanse uitwisselingsstudenten won Nereus in 1916 de Varsity.
Eind jaren twintig speelden twee slagmannen een belangrijke rol. Frits Kuipers zorgde voor Varsity-overwinningen in 1919 en 1921. In 1922 won hij bovendien de Koninklijke - Holland Beker in de twee-zonder, samen met Jos Dirken. De fakkel werd in 1924 overgedragen aan Simon Bon, die als slag van de Nereus-acht in datzelfde jaar Europeesch Kampioen werd. Op de Varsity wist Nereus in de jaren dertig viermaal het hoofdnummer te winnen: 1931, 1932, 1934 en 1935.

De jaren dertig kenden veel successen, waaronder nationale kampioenschappen en buitenlandse wedstrijden. Echt succes op de Olympische Spelen bleef uit, maar wel nam in 1936 een Nereus vier-met deel in Berlijn en werd daar vierde. De grote leider was slagman Simon de Wit, die samen met stuurman Hallie, ploeg na ploeg naar de overwinning leidde. Aan deze successen kwam met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog een abrupt einde. Het botenhuis werd afgebroken, waarna Nereus aan een comeback moest werken vanuit de donkere catacomben.

Nieuw botenhuis | Overwinningen Varsity en internationaal || 1950 - 1970

In 1950 lukte het een acht te sturen naar Milaan, waarvan een deel een uitzending kreeg voor deelname aan de Olympische Spelen van 1952 te Helsinki. Het nieuwe boothuis luisterde de Varsity-overwinning van 1953 op. Na een relatief rustige periode behaalden de Jonge Acht en de Oude Vier in 1957 de finale van de Europeesche Kampioenschappen in Duisburg.

Het hoogtepunt werd in 1958 bereikt met de Varsity-overwinning, vier nationale titels en een uitzending naar de EK in Poznan. Het succes van de Varsity werd het jaar erna herhaald met de 'Fehmers-vier', die bovendien zilver won op de EK in Macon, Frankrijk. Ondertussen kwam het lichte roeien van de grond en boekten ook de dames progressie.

Het zilver op de EK van 1959 was het begin van een lange reeks overwinningen. We noemen er enkelen: elfmaal triomf op de Head of the River Amstel, Varsity-overwinningen in 1962, 1965, 1966, 1969 en 1971. Met uitzondering van 1970 werd ieder jaar een uitzending verdiend naar EK, WK of Olympische Spelen. Bij laatstgenoemde evenementen werden een gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles behaald. De lichte heren behaalden zilver en de dames tweemaal brons.

Thetis fusie | Licht roeien | Nereus evenementen || 1970 - 1990

Evenals grote veranderingen in de maatschappij vonden ook binnen Nereus veranderingen plaats; de ASR Nereus werd toegankelijk voor niet-corpsleden. Bovendien fuseerden Nereus en Thetis. Het dames roeien bood samen met het lichte roeien en het scullen extra kansen binnen Nereus.
In de jaren zeventig bood Nereus kranig weerstand tegen de nationale equipe. Met zes achtereenvolgende zeges op de Head, Varsity-overwinningen in 1977 en 1979, twaalf nationale titels en vier uitzendingen was Nereus de meest prominente roeivereniging.

De lichte acht werd opgebroken, twee roeiers gingen naar de nationale acht om deze te versterken. Met de Nereïden aan boord werd de vijfde plaats op de WK van 1975 omgezet in drie medailles. De dames waren zeer succesvol in de vier-met en in de twee-zonder. Een gouden medaille op de WK van 1973, twee zilveren en twee bronzen medailles spreken boekdelen.
Nereus staat bekend om zijn organisatorische capaciteiten. Dit blijkt uit de oprichting van de Heineken Roei Vierkamp en de Bosbaan Regatta, gehouden in 1982 en 1990.
plaatje

Olympisch goud | Aanbouw krachthonk || 1990 - 2004

In 1989 wisten drie Nereïden en Rotterdammer Maasdijk goud te behalen op de WK van Bled in de dubbelvier. Samen met twee talentvolle junioren roeiers werd na twaalf jaar de Varsity in 1991 gewonnen. In ditzelfde jaar werd het Meerjarenplan van coach Wim Keizer opgezet. Dit plan wierp zijn vruchten af door Varsity-overwinningen in 1993 en 1994. Het uiteindelijke doel werd behaald op de Wereld Kampioenschappen van 1994 in Indianapolis, waar de Nereus vier-met brons behaalde.

Een van deze vier roeiers, Michiel Bartman, behaalde in de nationale acht zilver op de WK in Tampere. Als slagman leidde Bartman Nereus driemaal naar het goud op de Varsity, iets wat slechts door groten als Van Leeuwen en Simon de Wit was bereikt. Bartman roeide zich naar een plek in de Holland Acht evenals Nereïd Diederik Simon. Zij behaalden in 1996 als eerste Nederlanders een gouden medaille in de heren acht op de Olympische Spelen.

Onder leiding van Diederik Simon behaalde Nereus in 1998 de 33ste Varsity-overwinning. In datzelfde jaar behaalde Christine Vink in de dames vier-zonder de bronzen medaille op de WK in Keulen. Op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney werd Nederland door negen Nereïden vertegenwoordigd. Drie daarvan behaalden een zilveren medaille: Bartman en Simon in de dubbelvier en stuurvrouw Martijntje Quik in de dames acht.
In 2001 is het gebouw verrijkt met een indoor krachttrainingsruimte, hetgeen de roeiers nog beter in staat kon stellen de successen uit het verleden te evenaren. Hiermee is een goed begin gemaakt door het Varsity-vaandel weer naar Amsterdam te halen in 2002. Dezelfde ploeg (Gijs Vermeulen, Tijs Groot, Thomas Dirksmeier, Gerard van der Linden en stuurvrouw Mai Thieme) herhaalde dit gouden kunstje in 2003.

plaatje

Recente hoogtepunten (OS Athene-OS Peking) || 2004 - heden

Op de weg naar de Olympische Spelen van Athene in 2004 behaalden de Nereus lichte dames dubbeltwee (Marit van Eupen & Kirsten van der Kolk) regelmatig medailles in de World Cup. Ook Gerard van der Linden en Ivo Snijders roeiden voorin mee met de wereldtop. Michiel Bartman, Diederik Simon, Gijs Vermeulen en stuurman Chun Wei Cheung besloten uiteindelijk in de Holland Acht plaats te nemen. Daarnaast wist de Ouderejaars Zware Nereus-sectie sinds 1895 weer te winnen op de Henley Royal Regatta. Terwijl zij de Temple Challenge Cup in de handen hielden, won hun coach Diederik Simon samen met slagman Michiel Bartman, Gijs Vermeulen en stuurman Chun Wei Cheung ook nog eens de Grand Challenge Cup met de Holland Acht.

Onder leiding van Mark Emke wisten zij in Athene een zilveren medaille te behalen. Sarah Siegelaar behaalde brons in de dames acht, Marit van Eupen & Kirsten van der Kolk behaalden als volledige Nereusboot eveneens brons. De lichte heren Gerard van der Linden en Ivo Snijders grepen in het vier-zonderveld op 0,05 seconde naast het brons.

Deze laatste twee wisten het jaar erna, in 2005, samen met Gijs Vermeulen, Jan Rog en stuurvrouw Jacqueline Nijzink, het Varsity-goud te veroveren. Hiermee kwamen Vermeulen en Van der Linden op het magische aantal van drie Varsity-overwinningen, waarbij Vermeulen altijd de slagpositie bezette.

Ook zat Vermeulen vanaf 2005 op slag in de nationale vier-zonder, die op de Wereld Kampioenschappen van 2005 (Gifu, Japan) en 2006 (Eton, Engeland) respectievelijk een zilveren en een bronzen medaille behaalde. Een absoluut hoogtepunt werd in deze jaren gevormd door Marit van Eupen, die in zowel in Gifu als Eton de wereldtitel in de lichte dames skiff veroverde.
Het jaar 2006 had voor Nereus ook een zwarte pagina. Stuurman Chun Wei Cheung keerde na het WK in Eton terug met vermoeidheidsklachten. Hij overleed twee maanden later in Amsterdam op 34-jarige leeftijd. Enkele uren voor zijn overlijden was hij benoemd tot Lid van Verdienste van Nereus.

In het pre-olympisch jaar 2007 continueerden de roeiers van Nereus hun successen op de World Cups en WK's. Op de World Cups gingen maar liefst 12 medailles naar Nereus, waarvan 5 goud. Op de WK in München behaalde de nationale heren vier-zonder, met Vermeulen op slag, de bronzen plak. Nog beter deed Marit van Eupen het. Ze werd voor het derde achtereenvolgende jaar wereldkampioen in de lichte dames skiff, een unicum in de roeiwereld. Van Eupen werd daardoor de meest succesvolle Nederlandse roeister op Wereld Kampioenschappen ooit.

Het feit dat voor lichte vrouwen alleen de dubbel-twee op het Olympisch programma staat, brengt Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk weer bij elkaar. Van der Kolk, na de Spelen van Athene moeder geworden, is nog steeds fit en in december 2007 besluiten zij om samen met coach Josy Verdonkschot nog één keer voor Olympisch goud te gaan. In Peking krijgen hun carrières de ultieme bekroning en winnen zij het tweede Olympische goud in de geschiedenis van Nereus en worden zij de eerste Nederlandse roeivrouwen met de gouden medaille. Op diezelfde Spelen weten Femke Dekker, Nienke Kingma en Sarah Siegelaar verrassend het zilver te veroveren in de dames acht. Jozef Klaassen en Diederik Simon, bezig aan zijn vierde Spelen, worden in de heren acht vierde. Ivo Snijders, Gerard van der Linden en Marshall Godschalk behalen een zesde plaats in de lichte vier-zonder. Enige teleurstelling is de achtste plaats van de hoog aangeslagen heren vier-zonder, voorgeslagen door Gijs Vermeulen.

» Lees hier meer over Nereïden op de Olympische Spelen.

Actueel

Er zijn geen actuele berichten

© A.S.R. Nereus ~ ontwerp: Rolf de Jonker@Loupe ~ techniek: Aron Beekman & Sebastiaan de Stoppelaar ~ colofon

adres

A.S.R. Nereus
Amsteldijk 130a
1078 RT Amsterdam
route

email

bestuur@nereus.nl

telefoon

+ 31 (20) 679 71 17

meer contact »